20 Ocak 2014 Pazartesi

PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİ - PASKALYA ÇÖREĞİ NASIL YAPILIR

Paskalya çöreği
Kek kıvamında olan ve adını paskalya yumurtasından alan paskalya çöreği tarifi...

Paskalya çöreği için gerekli malzemeler;

  • 3 su bardağı kadar un
  • 1 buçuk yemek kaşığı mahlep
  • 3 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 100 gram tereyağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım çay kaşığı dövülmüş damla sakızı
  • Bir miktar Fındık veya badem
Paskalya çöreğinin yapılışı;

Paskalya çöreğinin hamurunun hazırlanması;
  1. Bir kasenin içine 1 tatlı kaşığı şekeri yarım bardak sütün içine ekliyoruz ve mayayla birlikte damla sakısınıda ekleyip karıştırıyoruz. Sütün rengi karamelize oluncaya kadar malzemelerin iyice erimesi için karıştırmaya devam ediyoruz.
  2. Hamurumuzu yoğuracağımız kabın içine kullanacağımız unun hepsini değil fakat büyük bir kısmını alalım, diğer malzemeleri ekledikten sonra hamurumuzu yoğururken hamur kıvamını elde etmek için kalan unu yavaş yavaş kullanabiliriz.,
  3. Kaba eklediğimiz unun ortasını hafif açıyoruz ve şekeri, eritilmiş tereyağını, mayalı sütü ve yumurtaları katıp yoğuruyoruz.
  4. Hamur biraz kıvamın gelince mahlebide ekleyim yoğurmaya devam ediyoruz.
  5. Hamur kıvamı sert değil yumuşak olmalıdır, buna uygun olarak un ekleyebilirsiniz.
  6. Hazırladığımız paskalya çöreği hamurunun üzerini bir örtü ile örtüyor ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Bu süre zarfında hamur iki katına çıkacaktır.
Paskalya çöreğinin yapım aşamaları;
  1. Dinlendirdiğimiz hamuru alıyor ve saç örgüsü şeklinde şekil verebilmek için 3 parçaya bölüyoruz. Uzunlamasına 3 adet rulo biçiminde şekil oluşturuyoruz.
  2. Bu üç parçayı saç örgüsü şeklinde birleştiriyoruz.
  3. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine bu hazırladığımız saç örgüsü şeklindeki hamuru koyuyoruz.
  4. Ayrı bir kasede yarım kaşık süt ile yumurta sarısını karıştırıyor ve hamurun üzerine fırça ile hertarafına gelecek şekilde sürüyoruz.
  5. Hamurun ortasına temizlediğimiz çiğ yumurtayı yerleştiriyoruz. Esterseniz bu yumurtayı istediğiniz renge boyayabilirsiniz.
  6. Hamurun üzerini tercihimize göre iri kıyılmış badem yada fındık serpiştiriyoruz.Az biraz hamura batırıyoruz ki hamur pişerken düşmesin.
  7. Fırını 180 dereceye ayarlıyor ve fırın ısınırken fırına süreceğimiz tepsinin üzerini örtüyle kapatıyoruzki hamur biraz daha mayalansın.
  8. 15 dakika sonra hamurumuzu fırına veriyor ve çöreğimizin üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  9. Ellerimize sağlık...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder