20 Ocak 2014 Pazartesi

PASKALYA ÇÖREĞİ TARİFİ - PASKALYA ÇÖREĞİ NASIL YAPILIR

Paskalya çöreği
Kek kıvamında olan ve adını paskalya yumurtasından alan paskalya çöreği tarifi...

Paskalya çöreği için gerekli malzemeler;

  • 3 su bardağı kadar un
  • 1 buçuk yemek kaşığı mahlep
  • 3 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 100 gram tereyağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım çay kaşığı dövülmüş damla sakızı
  • Bir miktar Fındık veya badem
Paskalya çöreğinin yapılışı;

Paskalya çöreğinin hamurunun hazırlanması;
  1. Bir kasenin içine 1 tatlı kaşığı şekeri yarım bardak sütün içine ekliyoruz ve mayayla birlikte damla sakısınıda ekleyip karıştırıyoruz. Sütün rengi karamelize oluncaya kadar malzemelerin iyice erimesi için karıştırmaya devam ediyoruz.
  2. Hamurumuzu yoğuracağımız kabın içine kullanacağımız unun hepsini değil fakat büyük bir kısmını alalım, diğer malzemeleri ekledikten sonra hamurumuzu yoğururken hamur kıvamını elde etmek için kalan unu yavaş yavaş kullanabiliriz.,
  3. Kaba eklediğimiz unun ortasını hafif açıyoruz ve şekeri, eritilmiş tereyağını, mayalı sütü ve yumurtaları katıp yoğuruyoruz.
  4. Hamur biraz kıvamın gelince mahlebide ekleyim yoğurmaya devam ediyoruz.
  5. Hamur kıvamı sert değil yumuşak olmalıdır, buna uygun olarak un ekleyebilirsiniz.
  6. Hazırladığımız paskalya çöreği hamurunun üzerini bir örtü ile örtüyor ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Bu süre zarfında hamur iki katına çıkacaktır.
Paskalya çöreğinin yapım aşamaları;
  1. Dinlendirdiğimiz hamuru alıyor ve saç örgüsü şeklinde şekil verebilmek için 3 parçaya bölüyoruz. Uzunlamasına 3 adet rulo biçiminde şekil oluşturuyoruz.
  2. Bu üç parçayı saç örgüsü şeklinde birleştiriyoruz.
  3. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine bu hazırladığımız saç örgüsü şeklindeki hamuru koyuyoruz.
  4. Ayrı bir kasede yarım kaşık süt ile yumurta sarısını karıştırıyor ve hamurun üzerine fırça ile hertarafına gelecek şekilde sürüyoruz.
  5. Hamurun ortasına temizlediğimiz çiğ yumurtayı yerleştiriyoruz. Esterseniz bu yumurtayı istediğiniz renge boyayabilirsiniz.
  6. Hamurun üzerini tercihimize göre iri kıyılmış badem yada fındık serpiştiriyoruz.Az biraz hamura batırıyoruz ki hamur pişerken düşmesin.
  7. Fırını 180 dereceye ayarlıyor ve fırın ısınırken fırına süreceğimiz tepsinin üzerini örtüyle kapatıyoruzki hamur biraz daha mayalansın.
  8. 15 dakika sonra hamurumuzu fırına veriyor ve çöreğimizin üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  9. Ellerimize sağlık...

CACIK TARIFI - SALATALIK CACIK NASIL YAPILIR

Özellikle yazın çok tükettiğimiz güzel bir lezzetimiz. Cacık tarifi bu sayfamızda...

Cacık için gerekli malzemeler;

  • 1 kilogram yoğurt
  • 5 salatalık
  • 1 su bardağı su
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Zeytinyağı
Cacığın yapılışı;
  1. Yoğurdu derin bir kaba koyuyoruz.
  2. Salatalıkları ince ince doğrayıp yoğurda ilave ediyoruz. Salatalıkları soyup soymamak size kalmış. En iyisi alacalı soymak bence.
  3. Tuzu ve sarımsağı soyup rendeleyerek ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Su ve naneyi ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
  5. Süs olarak zeytin yağını üzerine ekliyoruz.
  6. Cacığımız hazır... Ellerimize sağlık..

FIRINDA KARNIYARIK TARİFİ - BEŞAMEL SOSLU KARNIYARIK TARİFİ

Karnıyarık resmi
Sebze yemeklerinden karnıyarık yemeği fırında ve beşamel soslu olarak hazırlanabilecek şekli bu sayfamızda bulabilirsiniz...

Gerekli malzemeler;
Karnıyarık için;

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 300 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
Beşamel sos için gerekli malzemeler;
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
Süsü için;
  • Kaşar peyniri
Fırında Beşamel soslu karnıyarığın yapılış aşamaları;
  1. Patlıcanları alacalı olarak soyup kızgın yağda kızartıyoruz.
  2. Soğanları doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz sonrasında sarımsakları ve tuzu ekliyoruz.
  3. Kıymayı ekleyip kavurarak pişiriyoruz, kimyon ve karabiberi ilave ediyoruz.
  4. Doğradığımız yeşil biberi etin içine ekliyor birlikte pişiriyoruz.
  5. Et ve biberler pişince salçaları ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  6. Yarım su bardağından daha az suyu kıymaya ekleyip bununla pişmesini sağlıyoruz.
  7. Maydanozları ince ince kıyıp etin içerisine koyuyor ve karıştırıyoruz.
  8. Kızartmış olduğumuz patlıcanların ortalarını açıyor ve kıymalı harcı içlerine koyuyor, fırın tepsisine diziyoruz.Bunu bir kenarda bekletiyoruz.
  9. Beşamel sosu hazırlamak için sıvıyağı tencerede ısıtıyoruz. Un ilave ederek devamlı karıştırarak pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  10. Tuzu ve sütü ekliyoruz. Sütü eklerken beşamel sosu devamlı karıştırıyoruz.
  11. Beşamel sos muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıyoruz.
  12. Başemal sosu karnıyarıkların üzerine eşit miktarlarda döküyoruz.
  13. 180 derecede daha önce ısıtılmış fırında karnıyarıkların üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  14. Karnnıyarıkları fırından alıyor ve üzerlerine kaşarpeyniri serpiyor ve tekrar fırına veriyoruz. Peynirler eriyince yemeğimizi çıkarıyoruz.
  15. Ellerimize sağlık...

GAVURDAĞI SALATASI TARİFİ - SALATA TARİFLERİ

Gavurdağı salatası resmi
Gavurdağı salatası içine gerekli malzemeler;

  • 2 tane salatalık
  • 3 tane domates
  • 1 tane soğan
  • Sıvı yağ
  • Nar ekşisi
  • Ufalanmış 5-6 adet ceviz içi
  • Tuz
Hazırlanması;
  1. Soğanı spyup küp küp doğruyoruz.
  2. Salatalık ve domatesleri küp küp doğruyoruz.
  3. Doğradığımız tüm malzemeleri iyice karıştırıyoruz.
  4. Sıvı yağı, limonu ve tuzu kir kasede karıştırıp, salatanın üzerine döküyor ve salatayıda karıştırıyoruz.
  5. Salatayı servis tabağına koyup üzerine ceviz ve nar ekşisini döküyoruz.Salatamız hazır.
  6. Ellerimize sağlık.

ÇORBA TARİFLERİ - HAVUÇ ÇORBASI NASIL YAPILIR

Havuç çorbası

Havuç çorbası için gerekli olan malzemeler;

  • 2 tane havuç
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 4 su bardağı su
  • Maydanoz
  • Karabiber ve tuz
Havuç çorbasının yapılış tarifi;
  1. Zeytinyağını tencerede ısıtıyoruz. Havuçları rendeleyim zeytinyağı ile soteliyoruz.
  2. 2 yemek kaşığı olan unu ekleyip kavuruyoruz.
  3. Soğuk sütü yavaş yavaş ilave ediyor ve topaklanmaması için sürekli karıştırıyoruz.
  4. Suyu, tuzu ve karabiberi ilave edip, sürekli karıştırarak 20 dakika pişiriyoruz.
  5. Pişen çorbamızı çorba kasesine koyup maydanozla süslüyoruz.
  6. Ellerimize sağlık...

ISLAK KURABİYE - KAKAOLU ISLAK KURABİYE TARİFİ

kakaolu ıslak kurabiye
Tatlı tarifleri içerisinde bizlerin çok sevdiği kurabiyelerden ıslak kakaolu kurabiyenin tarifi burada...

Kakaolu ıslak kurabiyenin kurabiye kısmını yapmak için gerekli malzemeler;

  • un
  • Yarım paket margarin
  • Bir buçuk çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 tane yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1'er paket kabartma tozu ve vanilya
Şerbet kısmı için gerekli malzemeler;
  • İki buçuk su bardağı su
  • iki buçuk su bardağı toz şeker
  • 2-3 damla kadar limon suyu
Süsü için gerekli malzemer;
  • Hindistan cevizi
Kakaolu ıslak kurabiyenin yapılış tarifi;
  1. Su ve şekeri bir tencerede karıştırıp kaynatıyoruz.
  2. Şerbet kaynadıktan sonta 2-3 damla olan limon suyunu ilave ediyoruz ve 2-3 dakika daha kaynatıyoruz.Sonra bir kenarda bırakıyoruz.
  3. Ayrı bir kap alıyoruz margarin ve pudra şekerini ekliyor, yumurta ve yoğurdu da üzerine ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Sıvı yağı, vanilyayı,kabartma tozunu ve kakaoyu ekleyip karıştıralım.
  5. Karışıma yavaş yavaş un ekleyip yoğuruyoruz. Hamurumuzun kıvamı kulak memesi kıvamında olmalı.
  6. Fırın tepsisinin içerisine hamurdan  aldığımız ceviz büyüklüğündeki parçaları kurabiye şeklinde diziyoruz.
  7. Hazırladığımız tepsiyi önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz.
  8. Fırından çıkardığımız kurabiyelerin üzerine soğumuş olan şerbeti döküyoruz ve şerbetin emmesini bekliyoruz.
  9. Suyunu emip ıslak olan kakaolu kurabiyeleri Hindistan cevizi ile süslüyoruz.
  10. Kakaolu ıslak kekimiz hazır. Ellerimize sağlık...

KIBRIS TATLISI KEK TARİFİ - TATLI TARİFLERİ

kıbrıs tatlısı
Kıbrıs tatlısı yapmak için gerekli malzemeler;

Kıbrıs tatlısının keki için gerekenler;

  • 1 su bardağı galeta unu
  • 4 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Tatlının üzeri için;
  • 1 su bardağı süt - soğuk olarak kullanılmalı
  • 1 paket toz krem şanti
  • Çilek
Tatlının şerbeti için;
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Bir buçuk su bardağı su
Kıbrıs tatlısının yapılış tarifi;
  1. Bir kaba süt ve kremşantiyi mikserle karıştıralım ve soğuması için buzdolabına kaldıralım.
  2. Tatlının şerbeti için su ve şekeri karıştıralım ve hafif koyulaşana kadar kaynatalım. Hazır olan şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
  3. Yumurtaları derin bir tabağa kırıyoruz,sıvı yağı, galete unu, ceviz, hindistan cevizini ekliyoruz.
  4. Toz şeker, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ediyor ve mikserle iyice karıştırıyoruz.
  5. Fırın tabağını yağlayıp tatlı için hazırladığımız harcı tabağa döküyoruz.
  6. 180 derecelik ısınmış fırına hazırladığımız harcı sürüyoruz.
  7. Fırındaki harç pişince, fırından çıkarıp ılıması için 5 dakika bekliyoruz.
  8. Ilımış olan kekin üzerine şerbeti döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  9. Soğuyan tatlımızın üzerine kramşantiyi yayıyoruz.
  10. Tatlımızın üzerini çilek ve çikolata sosla süsleyip servis yapıyoruz.
  11. Ellerimize sağlık.

SALATA TARİFLERİ - KIRMIZI LAHANA SALATASI TARİFİ

   Kırmızı lahana ile değişik şekillerde salatalar yapabiliriz. En bilindiklerden biri turp ve havuçla yapılandır sanırım, o tarifi ileriki günlerde vermeye çalışacağım bugün sade bir şekilde hazırlanan kırmızı lahana salatası tarifini sunmaya çalışacağım....

Gerekli malzemeler;

  • 1 tane küçük boy lahana
  • Sirke
  • Tuz
Kırmızı lahana salatasının yapılış tarifi;
  1. Kırmızı lahanayı ikiye sonrada ikiye böldüğümüz parçaları ikiye bölüyoruz.
  2. Kestiğimiz parçaları ince ince doğruyoruz.
  3. İnce bir şekilde doğradığımız lahanaları tuzlayarak karıştırıyoruz ve yaklaşık yarım saat bekletiyoruz. Böylece hem lahanalar yumuşayacak hemde siyah suyu çıkacaktır.
  4. Lahanaları süzgece alıp süzüyoruz.
  5. Lahanaları bir kavanoza koyuyor ve kavanozun içine sirke ekliyoruz. Sirke lahanaların üzerine çıkacak kadar olmalıdır.
  6. 1-2 saat sonra lahanalar servise hazırdır.
  7. Kavanozdaki hazır olan kırmızı lahana salatasını buzdolabında saklamak şartı ile 2 haftaya kadar tüketebiliriz.
  8. Ellerimize sağlık.

KAŞARLI AÇMA TARİFİ - BÖREK ÇOREK TARİFLERİ

Kaşarlı açma
Kaşarlı açma için gerekli malzemeler;

  • Aldığı kadar un
  • 20 gram kaşar peyniri
  • 3 çay bardağı süt
  • 3 çay bardağı su
  • 3 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 2 yumurta
  • 2 yumurta akı
  • 150 gram margarin
  • Çörekotu
  • Susam
Kaşarlı açmanın tarifi;
  1. Süt,su,sıvı yağ ve yaş mayayı derin bir kaseye koyuyoruz.
  2. Yumurta aklarını, mayayı, tuz ve şekeride kaseye ekleyerek malzemeleri karıştırıyoruz, mayanın erimesini sağlıyoruz.
  3. Unu yavaş yavaş karışımın üzerine ekliyor ve yoğuruyoruz. Hamur ele yapışacak kıvamda olmalıdır.
  4. Hazırladığımız hamuru 20 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.
  5. Hamurdan parçalar koparıp açıyoruz, açılan parçalara margarin sürüyor ve elimizle hamura yediriyoruz.
  6. Kaşar peynirini açtığımız hamurun ortasına koyuyor ve hamuru kapatıyoruz.
  7. Hazırladığımız açmaları tepsiye diziyoruz.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ve susamla süslüyoruz.
  8. 180 derecedeki önceden hısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  9. Ellerimize sağlık.

Tavuklu bezelyeli pirinç pilavı tarifi - Pilav Tarifleri

Bezelyeli pilav
Güzel bir salata eşliğinde yenilebilecek enfes bir pilav tarifi; Tavuklu, bezelyeli pirinç pilavının tarifi aşağıdadır;

Malzemeler;

  • Haşlanmış tavuk göğsü - 1 adet
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı haşlanmış bezelye
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı sıvak tavuk suyu
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
Bezelyeli pirinç pilavının yapılışı;
  1. Sıvıyağ ve terayağını tencerede eritip pirinçleri ekleyip kavuruyoruz. Pirinçleri daha öncesinde birkaç defa yıkayıp iyice süzüyoruz.
  2. 1 bardak sıcak suyu ve 2 bardak sıcak tavuk suyunu ve tuzunu ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kadar pişiriyoruz.
  3. Bezelyeleri pilava ekleyip karıştırıyoruz.
  4. İstediğiniz büyüklükte bir kase alıp öncelikle tavukları sonrasındda pilavı doldurup servis tabağına ters çeviriyoruz.
  5. Yemeğimiz yenilmeye hazır. Ellerimize sağlık.

Fırında kaşarlı kıymalı makarna tarifi - Makarna Tarifleri

Fırında makarna yemeği yapmak istiyorsanız, kaşarlı ve kıymalı bu tarifi deneyebilirsiniz.

Fırında kaşarlı kıymalı makarna için gerekli malzemeler;

  • 1 paket makarna 
  • 250 kilogram kıyma
  • 1 tane domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Kaşar peyniri
  • Sıvı yağ
  • Tuz ve Karabiber
Yemeğin yapılışı;
  1. Bir tencereye su koyup kaynatın ve makarnaları kaynayan suyun içerisine koyalım. Su miktarı makarnaların üzerini bir iki parmak civarı geçmelidir. Suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar sıvıyağ ilave edelimki makarnaların yapışması önlensin. Suya tuz eklemeyide ihmal etmeyelim.
  2. Makarnalar pişerken bir yemek kaşığı yağı tavaya alıp bununla kıymayı kavuruyoruz. 
  3. Kıyma biraz pişip suyunu çektikten sonra biber ve domates salçalarını ilave edip, karıştırarak pişiriyoruz.
  4. Domatesi rendelerip, tuz ve karabiber ile birlikte kıymaya ekleyip 2 dakika kadar daha karıştırarak pişiriyoruz.
  5. Pişmiş olan makarnayı süzüp yarısını fırın tabağına yayarak yerleştiriyoruz.
  6. Kıymalı harcı bu makarnanın üzerine yayıyıruz ve kalan makarnayı kıymanın üzerine ekliyoruz.
  7. 250 derecede önceden ısıtılmış olan fırında makarnaları 10 dakika pişiriyoruz.
  8. 10 dakika pişen makarnaları çıkarıp üzerine kaşar peynirleri serpiştiriyoruz. Tekrar tabağı fırına koyuyor ve bir kaç dakika daha bekleyim kaşar peynirinin erimesini sağlıyoruz.
  9. Ellerimize sağlık.