- 500 gr köftelik bulgur
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım çay bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım limonun suyu
- Bulguru ıslatmak ve köfteyi pişirmek için sıcak su
Köftenin üstü için sosunun malzemeleri;
- 3 tane domates
- 2 çorba kaşığı domates salçası
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 5 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
Yüksük köftenin yapılış tarifi;
- Bulguru bir kaba koyuyor ve üzerini kaplayacak şekilde sıcak suyu döküyoruz. Böylece bulgur yumuşayacak ve şişecektir.
- Yüksük köftesinin sosu için domatesleri rendeliyoruz.
- Bir tavaya zeytinyağını koyuyoruz biraz ısıttıktan sonra domatesi ekliyor ve kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Sonrasında domates salçasını,sarımsağını ve tuzunu ekliyerek domates suyunu çekene kadar ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
- Suyunu çekip şişmiş olan bulgura biber salçasını ve kimyonu ilave ederek yoğuruyoruz.
- Bulgurumuza yumurtayı, unu, irmiği, limon suyunu ve tuzu ekliyoruz.
- Harcımızı yoğururken elimize yapışmaması için elimizzi ıslıyor ve harcımızı yoğuruyoruz.
- Yoğurduğumuz harcımızdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyor ve sonrasında üzerine parmağımızı basarak içleri oyuk köfteler oluşturuyoruz.
- Köfteleri kaynar suya atarak pişiriyoruz. Köfteler suyun üzerine çıktığında pişmiş demektir.
- Köftelerin üzerine domates sosunu ekleyerek servis ediyoruz.
- Ellerimize sağlık..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder