Paskalya çöreği için gerekli malzemeler;
- 3 su bardağı kadar un
- 1 buçuk yemek kaşığı mahlep
- 3 adet yumurta
- 1 adet yumurta sarısı
- 100 gram tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı süt
- 1 paket kuru maya
- Yarım çay kaşığı dövülmüş damla sakızı
- Bir miktar Fındık veya badem
Paskalya çöreğinin yapılışı;
Paskalya çöreğinin hamurunun hazırlanması;
- Bir kasenin içine 1 tatlı kaşığı şekeri yarım bardak sütün içine ekliyoruz ve mayayla birlikte damla sakısınıda ekleyip karıştırıyoruz. Sütün rengi karamelize oluncaya kadar malzemelerin iyice erimesi için karıştırmaya devam ediyoruz.
- Hamurumuzu yoğuracağımız kabın içine kullanacağımız unun hepsini değil fakat büyük bir kısmını alalım, diğer malzemeleri ekledikten sonra hamurumuzu yoğururken hamur kıvamını elde etmek için kalan unu yavaş yavaş kullanabiliriz.,
- Kaba eklediğimiz unun ortasını hafif açıyoruz ve şekeri, eritilmiş tereyağını, mayalı sütü ve yumurtaları katıp yoğuruyoruz.
- Hamur biraz kıvamın gelince mahlebide ekleyim yoğurmaya devam ediyoruz.
- Hamur kıvamı sert değil yumuşak olmalıdır, buna uygun olarak un ekleyebilirsiniz.
- Hazırladığımız paskalya çöreği hamurunun üzerini bir örtü ile örtüyor ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Bu süre zarfında hamur iki katına çıkacaktır.
Paskalya çöreğinin yapım aşamaları;
- Dinlendirdiğimiz hamuru alıyor ve saç örgüsü şeklinde şekil verebilmek için 3 parçaya bölüyoruz. Uzunlamasına 3 adet rulo biçiminde şekil oluşturuyoruz.
- Bu üç parçayı saç örgüsü şeklinde birleştiriyoruz.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine bu hazırladığımız saç örgüsü şeklindeki hamuru koyuyoruz.
- Ayrı bir kasede yarım kaşık süt ile yumurta sarısını karıştırıyor ve hamurun üzerine fırça ile hertarafına gelecek şekilde sürüyoruz.
- Hamurun ortasına temizlediğimiz çiğ yumurtayı yerleştiriyoruz. Esterseniz bu yumurtayı istediğiniz renge boyayabilirsiniz.
- Hamurun üzerini tercihimize göre iri kıyılmış badem yada fındık serpiştiriyoruz.Az biraz hamura batırıyoruz ki hamur pişerken düşmesin.
- Fırını 180 dereceye ayarlıyor ve fırın ısınırken fırına süreceğimiz tepsinin üzerini örtüyle kapatıyoruzki hamur biraz daha mayalansın.
- 15 dakika sonra hamurumuzu fırına veriyor ve çöreğimizin üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
- Ellerimize sağlık...