Gerekli malzemeler;
Karnıyarık için;
- 4 adet orta boy patlıcan
- 300 gram kıyma
- 2 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Beşamel sos için gerekli malzemeler;
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
Süsü için;
- Kaşar peyniri
Fırında Beşamel soslu karnıyarığın yapılış aşamaları;
- Patlıcanları alacalı olarak soyup kızgın yağda kızartıyoruz.
- Soğanları doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz sonrasında sarımsakları ve tuzu ekliyoruz.
- Kıymayı ekleyip kavurarak pişiriyoruz, kimyon ve karabiberi ilave ediyoruz.
- Doğradığımız yeşil biberi etin içine ekliyor birlikte pişiriyoruz.
- Et ve biberler pişince salçaları ekleyip iyice karıştırıyoruz.
- Yarım su bardağından daha az suyu kıymaya ekleyip bununla pişmesini sağlıyoruz.
- Maydanozları ince ince kıyıp etin içerisine koyuyor ve karıştırıyoruz.
- Kızartmış olduğumuz patlıcanların ortalarını açıyor ve kıymalı harcı içlerine koyuyor, fırın tepsisine diziyoruz.Bunu bir kenarda bekletiyoruz.
- Beşamel sosu hazırlamak için sıvıyağı tencerede ısıtıyoruz. Un ilave ederek devamlı karıştırarak pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
- Tuzu ve sütü ekliyoruz. Sütü eklerken beşamel sosu devamlı karıştırıyoruz.
- Beşamel sos muhallebi kıvamına gelince ocaktan alıyoruz.
- Başemal sosu karnıyarıkların üzerine eşit miktarlarda döküyoruz.
- 180 derecede daha önce ısıtılmış fırında karnıyarıkların üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
- Karnnıyarıkları fırından alıyor ve üzerlerine kaşarpeyniri serpiyor ve tekrar fırına veriyoruz. Peynirler eriyince yemeğimizi çıkarıyoruz.
- Ellerimize sağlık...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder